Tuesday, July 17, 2007

Regaip Kandili, Şivlilik ve Fener Alayı










Üç ayların başlangıcı olan Recep ayının ilk perşembesini cumaya bağlayan gece Regaip kandilidir.Regaip kelime olarak elde edilmesi arzu edilen değerler anlamına geliyor.Allah bu mübarek gecede kullarına bol bol rahmet ettiği için bu adı almıştır.Buradan herkesin Regaip kandilinin rahmet dolu geçmesini diliyorum.Regaip kandilinde sanırım sadece Konya'ya ait olan bazı gelenekler vardır. Çocuklar bu kandili Perşembe gününden bir önceki gece yani çarşamba gecesi kutlamaya başlarlar.Akşam olunca sokaklarda küçük çocuklar mumlarını yaktıkları kağıt fenerlerle dolaşırlar ve daha sonra oyunlar oynarlar. Eskiden daha büyük çocuklar lastik yakıp üstlerinden atlarlarmış ama artık bu fazla görülmemektedir.Perşembe günü sabahı ise bayanlar pişi isimli yağda kızartılmış mayalı hamuru yaparlar ve bütün komşularına dağıtırlar. Eskiden yapılan pişiler çok daha değişik ve lezzetliydi.Çocukken yediğim babaannemin yaptığı pişileri unutamam.En önemli fark kızartmada kullanılan yağ idi. Ufak bezeler halinde tutulan pişi şırlanyağı da denilen susam yağında kızartılarak pişirilirdi. Önceden yapılmış yufkalar biraz sulanarak nemlendirilir ve her yufkanın içine bir adet bişi sarılarak, yufka bohça gibi dürülürdü. Pişinin yağı, yufkaları yağlandırırdı.Ayrıca pişinin hamuruna kenevir ve dövülmüş karanfil de koyulurdu. Şu an bazı yöresel yiyecekler satan yerlerde susam yağı bulunabiliyor. Fakat litresi 20 YTL civarında olduğu için sürekli kullanımdan çıkmış durumda.Bulabilenlere bu yağda hamuru kızartmalarını şiddetle tavsiye ederim, lezzet farkını hemen fark edeceklerdir.
Çocuklar ise perşembe sabahı ellerine birer poşet alıp ev ev dolaşırlar."ŞİVLİLİK" diye bağırırlar ve ev sahipleri önceden hazırladıkları şeker, çikolata ,gofret, üzüm, leblebi ve benzeri hediyeleri çocuklara vererek onları sevindirir.Bu adetin Konyada yüzyıllardır da var olduğu söylenmektedir.

8 comments:

Anonymous said...

canım neguzel bır gelenek ulkemızı cok sevıyorum ..
harıka anlatmıssın cok hosuma gıttı. sevgıler canım

Anonymous said...

Merhaba
Pişiyi ben de duymuştm ama susam yağında kızartıldığını bilmiyordum. Eminimki çok güzel oluyordur. Ayrıca Konya'daki gelenek çok güzel. Şimdiki çocuklar kandilleri, dini günleri pek bilmiyorlar. Bunlar bizi yaşatan bizi biz yapan değerler. Konya'daki gibi gelenekler çocuklarımıza hem özel günlerin anlamını öğretir hem de eğlendirici olur. Umarım hep devam eder.

Sevgilerle...

Anonymous said...

Merhaba sağlıklı, mutlu ve çok iyi bir hafta sonu diliyorum.
Sevgiler…

DREAMER Elif GÜNEŞ said...

Merhaba,
Kültürümüze ait gelenekleri bilgilendiren mesajınızı okumak beni çok mutlu etti.
Susam yağını ise mutlaka deneyceğim.Yanlış hatırlamıyorsam cityfarm da vardı.Ama çok yoğun bir aroması vardır sanırım çünkü 250 ml bir şişede satılıyordu.Acaba başka bir sıvı yağ ile karıştırarak mı kullanmamız gerekir?

pelin said...

banucum
teşekkür ederim.

ışılcım
çok haklısın. umarım öyle olur.

sevgili tatil ve otel
ziyaretin için teşekkürler

sevgili dreamer
burada kullanılanlar karıştırılmadan kullanılıyor.sızma ve riviera zeytinyağı gibi susam yağının da farklıları varsa bilmiyorum. cityfarm da satılan 250ml lik şise acaba yemeklik kullanım için mi? sevgiler

Damak Tadı said...

Sevgili Pelin'ciğim,
Çok değişik ve bir o kadarda enteresan bir geleneğiniz varmış.Ne mutlu sizlere ki böyle güzellikler yaşamışsınız.Her memleketin adetleri farklı..Bizde de Kalandarda yapılır bu tür etkinlikler..))Harikasınız canım benim..Kocaman öpüyorum yanaklarından..

Sevgiyle kalın daima.

Damak Tadı said...

Sevgili Pelin'ciğim,
Vişnelerin çekirdekleri çıkartılıyor canım.Tüm keklerde ve pastalarda kullandığım vişnelerin çekirdekleri çıkartılmış oluyor.Sana tavsiyem,eğer vişne çekirdeklerini çıkartamayacak kadar zamanın yoksa, büyük marketlerde vişne kompostosu satılıyor,o'nu deneyebilirsin canım.

Kocaman öpüyorum seni tatlım.

sunrise said...

Sevgili Pelin,
Hakliymissin gelenek konusunda. Cok benziyor hakikaten. Ben de iste bizdeki bayramlardaki seker toplama adetini cok benzetiyorum Halloween'dekine. Ama Konyadakini hic duymamistim, ne kadar ilgincmis. Paylastigin icin sagol.
Ayrica siten de cok guzel, ellerine saglik..
Sevgiler