Friday, May 18, 2007

sirken kavurması








Yine kayınvalidemin bahçesinden topladığı sirkenler...Sirken de çok faydalı bir bitki.
Askaridol bakımından zengin ve kurt düşürücü. İçeriğinden dolayı kan temizleyici ve bağırsak yumuşatıcı ,kabızlığa iyi geliyor .Yaraların çabuk iyileşmesini sağlıyor. Egzema ve göz iltihabına karşı da kullanılmakta. Toprak üstü kısımları ıspanak gibi yeniyor. Ispanağa göre daha az asitli sanırım bu yüzden de bence tadı ıspanaktan daha güzel.
Bunun kavurması ise şöyle yapılıyor: Yıkanan sirkenler önce çok az suyla haşlanıyor .Diyeceksiniz ki haşlanıp pişirilince vitamin kaybı olmuyor mu? Sanırım oluyordur ama bana böyle tarif edildiği için bu şekilde pişirdim, bir daha bu ottan bulduğumda haşlamadan deneyeceğim. haşladıktan sonra hafif soğuyunca doğranıyor. Büyük bir baş kuru soğan yağda kavrulduktan sonra sirkenler atılıp suyunu çekene dek biraz pişiriliyor.Üstüne yumurta kırarak veya yoğurtla tüketebilirsiniz.
Sizin de bu otlarla yaptığınız değişik yemekleriniz varsa lütfen yazın.


2 comments:

DREAMER Elif GÜNEŞ said...

Merhaba,
sirken adlı otu ilk kez burada gördüm.Tadı ıspanağa benzediğine göre lezzetli olmalı.Bir denemek gerek ,pazara gittiğimde ot satan tezgahlara soracağım ,bakalım bulabilecek miyim?
selamlar ,
Elif

Anonymous said...

Sirken otunu bende ilk kez görüyorum.Gerçi ot konusunda çok kültürüm olmadığı için fazla da çeşit bilmiyorum.Kavurması mutlaka nefis olmuştur,tadı eğer ıspanağa benziyorsa..))
Ellerine sağlık.
Sevgiler