Sunday, June 3, 2007

etli enginar dolması

Enginar bizim buralarda pek bilinen bir sebze değildir. Son yıllarda marketlerde , pazarlarda kolaylıkla bulunabilmesine rağmen benim çocukluk yıllarımda hiç yoktu.Ben de enginarı hayatımda ilk defa bu sene pişirip yedim .Gerçi geçen sene de bir pişirme denemem olmuştu fakat o kadar çok limon suyu ve un koymuşum ki hepsini atmak zorunda kaldım.Ama bu sene bu işi öğrendim.Zeytinyağlısı, etlisi hepsini yapıp afiyetle yedik.A ve C vitaminlerinin yanında kalsiyum, potasyum, demir, manganez, fosfor gibi mineraller ihtiva eden enginarın safrayı uyarıcı (kloretik), idrar söktürücü (diüretik), kolestrol düşürücü (hipokolesterolemik) ve kan yağı seviyesini düşürücü (antilipidemik) etkisi bulunuyor. Özellikle yaprakları çok faydalı.Bu yüzden burada benim yaptığım gibi tüm olarak pişirilen tariflerle tüketilmesini tavsiye ederim.Fakat bu şekilde yemek bazılarına zor gelebilir.
Nasıl pişirdiğimize gelince ....Öncelikle bildiğiniz gibi, sevdiğiniz oranlarda pirinç, kıyma, kuru soğan ,tuz ve karabiber karıştırılarak klasik dolmalık iç hazırlanır.Enginarların sapı , enginar dik olrak oturacak şekilde düzgünce kesilir.Enginar yapraklarının araları açılarak iyice yıkanır. Dolmalık iç yaprak aralarına bolca doldurulur.Tencere dibine salçalı yağ kavrulur.Enginar dizilir biraz su ilavesiyle pişirilir.
Nasıl yiyeceğimize gelince... Öncelikle yapraklar tek tek koparılır , yaprakların dibindeki etli kısımlar ağızda koparılıp yenir.Yapraklar bitince ortadaki tüylü kısım açığa çıkar, bu kısım kaşıkla alttan kaldırılarak kolayca alınıp atılır ; bu tüylü kısım yenmez. Şimdi altaki çanak kısmını afiyetle yiyebirsiniz.

8 comments:

Anonymous said...

Pelin'ciğim,
Hem görüntü itibariyle hemde dolma olmasıyle harikadır diye düşünmekten kendimi alamıyorum.Bu güzel paylaşımın için teşekkürler tatlım.

Sevgilerimle,

Anonymous said...

merhaba pelin hanım kefir mayasını nasıl elde edeceğinizi sormuşsunuz ben bir arkadaşımdan aldım ama aktarlarda satılıyormuş oradan temin edebilirsiniz enginar dolmasıda harika olmuş ellerine sağlık ziyaretin için teşekkürler hoşcakal

Unknown said...

çok güzel görünüyor, elinize sağlık...cesaretimi toplarsam yaparım...

Anonymous said...

Sevgili Pelin'ciğim,
Bendeki paket 200 gr'dı ve onun hepsini ekledim canım.Sende dilersen 200 gr veya 100 gr eklersin.Umarım beğenirsin Pelin'ciğim.Şimdiden ellerine sağlık ve afiyetler olsun canım.

Sevgiyle kal.

Hesna said...

Sevgili Pelin
Öncelikle bloğumu ziyaretin için teşekkür ediyorum.
Engina dolması çok lezzetli görünüyor ve sunum çok şık olmuş.Yapraklarıyla pişirildiğini ilk defa görüyorum. Eline sağlık.

Selamlar

Hesna

Anonymous said...

sevgili pelin, ben de enginarın yaprakları ile yendiğini bilmiyordum.Denemek isterim.Bende enginarı iç bakla,dere otu ve pirinçli iç hazırlayıp enginarı iyice temizledikten sonra (tabii limonlu suda bekletmek gerekiyor)hazırladığım içi enginarın içine koyup yağlı kağıda sarıp fırında pişiriyordum.Ek olarak iç baklanın kabuğunu soyup, 2-3 parçaya bölüp yağda pirinç, dereotu ile kavuruyorsun.

seyabb said...

Çok lezzetli ve sağlıklı bir yemek

döküm tava said...

çok lezzetli görünüyor dicem ama enginar ne bileyimm...