Friday, January 8, 2010

PATATESLİ BROWNİ




Başlığı okuyanların patatesle browni ne alaka diye düşündüklerine eminim. Ama patates browniye harika bir ıslaklık ve yumuşaklık kazandırıyor. Yiyenlerin içinde patates olduğuna inanamıyacağına emin olabilirsiniz. Tarifin aslı Martha Stewart´a ait.Tarifleri nasıl daha sağlıklı hale dönüştürebiliriz başlığı altında verdiği birkaç tariften birisi. Kendisi tatlı patates kullanmış ama buralarda bulunmadığı için ben normal patates kullandım. Şu linkten orjinal tarife ulaşabilirsiniz. Benim çevirip yaptım şekli ise şöyle...

malzemeler:
2/3 su bardağı haşlanıp ezilmiş patates
2/3 su bardağı kakao
1 su bardağı tam buğday unu
1 su bardağı şeker
1 yumurta
4 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
1 tutam tuz
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı instant kahve
yapılış:
Yağı eritip kakaoyu içine ekleyip soğuması için bir kenara bırakıyoruz.
Patates ve şekeri ayrı bir kapta çırpma teliyle çırpıyoruz. yumurtayı ekle çırpmaya devam ediyoruz.. Ardından vanilya ve kahveyi ekleyip çırpıyoruz. Sonrasında kakaolu karışımı ekliyoruz.Un, kabartma tozu ve tuzu bir kapta karıştırıp kakaolu kaba ekliyoruz. Yağlanmış fırın kabına koyup 200C de yaklaşık 20 dakika pişiriyoruz. Bir bıçak batırıp nerdeyse kuru çıkıyorsa pişmiş demektir. Soğuyunca servis yapıyoruz. Ben bir gece buzdolabında bekledikten sonraki halini daha çok sevdim:) Ayrıca ceviz eklense de olabilirmiş.










12 comments:

pelince said...

Pelincim gerçekten çok şaşırdım,patates ve kahveli çok değişik.. görüntüsü çok şık,ellerine sağlık..

Sevgiler...

Anonymous said...

Ilginc bir tarif, ellerine saglik...

Gecenlerde senden aldigim karnabaharli gözlemeyi yapmistim. Esimle ogluma patates diye yedrmistim ve doyana kadar birsey dememsitim. Yediklerinin karanabahar oldugunu söyledigimde ikisi de inanamisti.:)))

Sevgiler...

SeViL ( sevdalitatlar ) said...

Değişik oldugu kadar ilginç..
Hiç kakao ve patates i yan yana getirmemişdim bu ana kadar..
Denemeye değer bir tarif..
Ellerinize sağlık.

Saliha said...

pelıncım ınanırmısın brownie tarıflerıne bakmıstım bizim marthanın:))ve tatlı patates bulma ıhtımalım olmadıgımdan vazgecmıstım sımdı rahatlıkla deneyebılırım pelin cok sagol..ellerıne yureıne saglık..

Ayşe said...

Denemem gerek.Farklı bir lezzet olacak.

Mutfak Havlusu said...

çok ilginç bir tarif ilk defa duydum patatesle böyel birşey.ellerinize sağlık,bu güzle bilgilendirme için teşekkürler.

kemalpaşatat said...

merhaba,
çok ilginç ve güzel bir tarife benziyor,iki şeyi sormak istiyorum, 2/3 bardak kakao fazla gelmiyor mu? ve 1 yumurta yeterli mi? Nasıl kabarıyor yumurta olmadan, üstelik de tam buğday unu kullanmışsınız? Cevaplarsanız çok sevinirim çünkü denemek çok istiyorum, sevgilerimle...

pelin said...

SEVGİLİ KEMALPAŞATATLISI,
2/3 BARDAK KAKAO yoğun bir kakao tadı oluşturuyor ve bize fazla gelmiyor.Ama siz kakaodan fazla hoşlanmazsanız azaltabilirseniz.
1 yumurta da gerçekten yeterli geliyor çünkü kabarması gereken bir kek değil. yoğun kıvamlı ve nemli bir kek oluyor.
tavsiyem ölçülere göre denemen .Beğeneceğini umuyorum.
Sonucu bildirirsen sevinirim.

mustafa said...

cok tesekkur ederim arkadasım denemek lazım

gulcin said...

Merhaba, ben Hollanda da yasiyorum.. cok cesitli patatesler var.. tabii tatli patatesde.. peki hangi boy kek kalibina koymak gerekiyor?? tesekkurler..

pelin said...

Sevgili Gülçin,
22cm civarı kek kalıpları uygun olur. fazla kabarmayacağını göz önünde bulundurarak fazla büyük olmayan kendi öngördüğün bir kaba da koyabilirsin.

Tülay Çulha Sarı said...

Denemek gerek gerçekten çok rjinal bir tarif. Çok lezzetli görünüyor, elinize sağlık.