Tuesday, December 4, 2007

TARİFİMİZ BELLİ OLDU cesur fırıncılar-3 için tarifler

Evet, bu ayki etkinliğimizde yapacağımız tarif oy çoğunluğuyla CEVİZLİ KÖMEÇ olarak seçildi.Hepinizden katılım bekliyoruz.Tariflerimizi 21 Ocakta blogumuzda yayınlayalım bakalım neler çıkacak ortaya...


Cesur fırıncılar etkinliğimiz için bu ayki tarifi sevgili Dreamer benim seçmemi istedi.Ben de bu etkinlikle uyumlu olacağını düşündüğüm iki tarif yayınlıyorum.Hadi sıra sizde, okuyup oy verin .Hangisini yapacağımıza karar verelim.Üçüncü etkinlik için tarihi biraz ileriye alacağım çünkü araya bayram ve yılbaşı giriyor, eminim hepimiz oldukça yoğun olacağız.Anket için son oy verme: 12 ARALIK. Tariflerimizi ise 21 OCAK ta yayınlayalım.İki tarifte sabah gazetesinin sofra ekinden alınma.işte tarifler:




BALTACI EKMEĞİ


malzemeler:

3 adet pırasa

1 adet soğan

1 kahve fincanı sıvıyağ

100g kıyma

1 çorba kaşığı salça

2 adet biber

kırmızı biber

yarım demet maydonoz

yarım demet dereotu

2 su bardağı mısır unu

1 çorba kaşığı toz şeker

yarım su bardağı süt

1 paket kabartma tozu

1 yumurta sarısı

tuz

karabiber

üzerine:susam

soğanı ve pırasaları çok küçük doğrayıp sıvı yağda kavurun.Kıyma salça kırmızıbiber yeşil biberi ekleyip suyu bitene dek kavurun. Ateşten alıp ince kıyılmış maydanoz dereotu tuz karabiber ekleyin.Diğer kapta mısır ununu kabartma tozu ile karıştırıp ortasını havuz gibi açın.Pişen karışımı koyunçtoz şekeri ekleyin.Süt ve biraz su ilavesi ile karıştırıp hamur haline getirin.Koyu kek kıvamındakş hamuru yağlanmış tepsiye dökün.Elinizle bastırın. Üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpin.180 derece fırında pişirin.



CEVİZLİ KÖMEÇ


malzemeler:

1 paket yaş maya

yarım su bardağı ılık su

1 tatlı kaşığı toz şeker

yarım su bardağı süt

1 çay bardağı sıvıyağ

yarım tatlı kaşığı tuz

300g ceviz

aldığı kadar un

üzerine: 1 yumurta sarısı

haşhaş veya susam

ılık suda yaş mayave şekeri koyup karıştırın.kabarana dek bekleyin.Bir kabın içine un yarım çay bardağı sıvıyağ süt tuz ve mayayı alıp yoğurun.sıcak bir yerde yarım saat bekletin.hamur mayalandığında iri ceviz büyüklüğünde paröalar koparın. oklavayla alabildiğine ince açın.üzerine kalan sıvıyağı fırçayla sürüp ceviz serpin.Diğer hamurlara da aynı işlemi uygulayıp üst üste dizin.En istteki hamuru yağlayın.Hamurun ortasını delerek içten dışa doğru kıvırın ve bir yerden kesin.Yağlanmış tepsiye dolayarak yerleştirin.Üzerine yumurta sarısı sürün haşhaş veya susam serpin.Önceden ısıtılmış fırında 100 Cde 15-20 dak. bekletin.170 C de pişirin.

13 comments:

DREAMER Elif GÜNEŞ said...

merhaba pelin'cim,cevizli kömeç bana daha zor geldiği için onu seçtim.Ama tarfin sonkısmını anlamadım :)eğer başka bir ayrıntı varsa yazar mısın?hamurun ortasını delip içten dışarı doğru kıvırmak nasıl olacak?
lezzetli ,güzel bir tarife benziyor teşekkürler,
Elif

NiNo said...

ayy ekm,ek olsunda camurdan olsun dermisim :) yok camurdan olmasin denemek lazim ne cok cesit ekmek var ah bide kilo yapmasalar :DDD

Damak Tadı said...

Pelin'ciğim,
Her ikiside çok nefis görünüyor canım,ellerine sağlık.
Kocaman öpüyorum seni ve harika bir hafta sonu diliyorum.

Sevgilerle

ayseyaman said...

Merhaba
Etkinliginizde size de kolayliklar dilerim...
Sizin de duyurunuzu Blog etkinlik takviminde yaptim...:))
ooo nefis ekmekler yapacagiz sanirim, kokulari simdiden gelmeye basladi....
Sevgilerle

Anonymous said...

ben bu cevizli tarifi yapabilirm aslında hiç de fena görün müyor
dur bi atayım kenidim mutfağa
sevgiylee

pelin said...

elifcim
bu tarifi aynen yazdığı gibi aktardım daha önceden bildiğim birsey değildi.sanırım hamuru kıvrım yapacağız bir şekilde. artık o an hamur elime nasıl gelirse öyle yapmayı düşünüyorum.herkes kendi yorumuyla yapsın bakalım ne çıkacak ortaya :)

banu kırmızıgül said...

canım merhaba,
tarıfler super. tesekkurler..

Anonymous said...

slm canım.güzel seçimler yapmışsın.geçen etkinliğe katılamadım bu sefer inşallah katılıcam.soruna gelince tartı direkt oturtuyoruz suya koymuyoruz.zaten 15 dakikada kızarıyor merengler.denemeni tavsiye ederim çok güzel bir tart oluyor.
sevgilerimle canım.öptüm

Damak Tadı said...

Ekmeklerinden halen varmı canım Pelin'im..))

Alev said...

Merhaba Pelin

Bende yeni bir blog etkinligi baslatiyorum. Etkinlik digerlerinden biraz farkli ve zorlayici olucak ama bir okadarda eglenceli ve ogretici olacagina inaniyorum. Seni ve diger tum blog arkadaslarimin katilimini bekliyorum. Bilgi icin www.uzakkose.blogspot.com adresine bir bakmaniz yeter.

Etkinlik icinde guzel bir secim olmus :)

Tijen said...

Anlaşılan kavurga gibi yöresel lezzetleri anneanneler ve babaanneler yapıyormuş hep Pelin'ciğim. Baksana her yorumda bir anı var.

Cafe Gusto said...

Bende cesur fırıncı olmak istiyorum.Deneyip sizlerle paylaşacağım.sevgiler...

Aybike said...

Merhabalar
Beni cesur fırıncılar etkinliği için davet etmişsiniz teşekkür ederim. ama sanırım süresi dolmuş :( artık bir dahaki etkinliğe katılırım. Selamlar, sevgiler...