Friday, August 17, 2007

ŞEFTALİLİ TART



Bugünlerde bloglarda bol miktarda şeftalili tart tarifine rastlıyoruz.Ben de Hanimiş' in tartla iligili verdiği tarifler ve bilgiler ışığında bir tart yaptım.Hanimişin tarifine buradan ulaşabilirsiniz:


Dikkat edilmesi gereken noktalar 1-tart hamurunun iyice pişirilmesi , ben yanacak diye korktuğum için az pişirmişim.2-dolgu kremasının çok katı olması zira üzerine şeftaliler dizilince kremayı sulandırıyor, krema katı olmazsa kesilip servis yapılırken şekil bozuluyor.3-üzerine jöle sürülürse çok daha iyi olur.Ben daha doğal olsun diye bif fırça yardımıyla kayısı reçeli sürmüştüm.görünüm hoş oldu, parlaklığı iyiydi fakat jöle olsa şeftaliler kremaya daha iyi sabitlenirdi.Misafirleriniz için yapacaksanız tart jölesi kullanabilirsiniz.
tart hamuru tarifi hanimşten aynen uyguladım:
1,5 bardak
60 gr pudra şekeri (1/2 bardak)-
Bir cimdik tuz
125 gr tereyağı (çok soğuk ve küp küp doğranmış olmalı)
1 büyük boy yumurtanın sarısı (buzdolabından yeni çıkmış ve soğuk olmalı)
tüm hamuru hızlıca hemen yoğurup bir tart kalıbı veya kelepçeli kek kalıbına elimizle yayılır.Kenerlar düzeltilir.Aliminyum folyonun parlak kısmı yağlanıp hamurun üzeri kaplanır.Kabarmaması için üzerine kuru fasulyeler koyulur.190C de pişirilir.Fırından çıkarılıp soğumaya bırakılır.Bu esnada dolgu kreması hazırlanır.
Kremada hanimişin tarifinden bazı değişiklikler yaptım:
- 1/2 kg süt
- 3 tane büyük boy yumurtanın sarısı
- 115 gr tozşeker (1/2 bardak)
-1 yemek kaşığı mısır nişastası
-2 yemek kaşığı tepeleme un
- vanilya
yumurta,şeker, nişasta, un karıştırılıp azar azar süt eklenir.iyice koyuluncaya kadar pişirilir.Pişirme esnasında sürekli karıştırılır böylece harika bir kıvam ve dokuya sahip oluyor.Altı kapatılıp soğumaya bırakılır.Soğurken de ara ara karıştırılır.Tart hamurunun iç yüzeyine kremadan ıslanmaması için kayısı marmelatı sürülür(hafifçe). İyice soğuyunca soğumuş tart hamurunun içi kremayla doldurulur.Üzerine kabukları soyulmuş ve dilimlenmiş şeftaliler dizilir.Ben bir silikon fırça yardımıyla şeftalilerin üzerine kayısı marmelatı sürüdüm fakat tart jölesi de sürülebilir. Afiyet Olsun!

12 comments:

Nihan said...

enfes gorunuyor ellerinize saglik

Nilay Cinisli said...

Ellerinize sağlık..Sevgiler

fusununmutfagi said...

tart harika olmuş canım çok güzel görünüyor ellerine sağlık hoşcakal

sarimutfak.blogspot.com said...

merhaba.tartınız çok güzel olmuş.elinize sağlık.şeftalide en sevdiğim meyvelerdendir.sevgiler

GANNE said...

Pelin tartın çok güzel olmuş ellerine sağlık. Ben de dun aynısından yaptım ama benim tarif biraz farklı. Blogumda yayınlayınca benim tarife de bakarsın. Çok kolay geldi bana. Sevgiler...

akçahan said...

Çok güzel görünüyor ellerinize sağlık.

Kandiliniz mbarek olsun. Güzel günler...

Aybike Ceylan said...

Sevgili Pelin,
Ellerine saglik, hersey cok hos. Kandiliniz kutlu olsun, sevgiler.

damak tadı said...

Harika görünüyor sevgili Pelin tartın.Ellerine sağlık canım.

Kandilin mübarek olsun.

Sevgilerle.

yeşil kivi said...

pelincim. tartın harika görünüyor...güzel bir hafta sonu dilerim...

LaMa said...

Ufuk hanim'la http://ufukmutfakta.blogspot.com/ senin sayfana ayni anda bakiyordum kafam karisti , iki seftalili tart bir arada :)
Afiyet olsun

banu gökşin said...

canım merhaba,
tartın mukemmel olmus ellerıne saglık.
bende blogger uyesıyım artık..
http://www.kibeleninmutfagi.blogshop.com/

hanimiş said...

Pelin ellerine sağlık, çok şık görünüyor tartın. Şeftali mevsimi olunca ve şeftali tarta bu kadar yaraşınca elden birşey gelmiyor her pasta/tatlı sever deniyor bu dönem bu tartı. Selamlar
Işıl