Friday, January 2, 2009

elmalı turta


Kafamda sürekli bir elmalı turta yapmak fikri vardı fakat tarif konusunda kararsızdım. Bütün tarifler bol miktarda katı yağ içerdiğinden bunları kullanmak istemedim. Aradım , taradım fakat yine de katı yağsız bu işin olamayacağını anladım. Ortaya şöyle karma bir tarif çıktı:

hamur:

150 gr tereyağı

1 çay bardağı zeytinyağı

3 yemek kaşığı yoğurt

1 bardak şeker

alabildiğine un (bu laf çok havada biliyorum ama tam miktarı veremiyorum. yumuşak kıvamlı toplanmış bir hamur olmalı.)

iç malzeme:

4-5 rendelenmiş elma

2-3 yemek kaşığı şeker

ceviz ve tarçın

yapılış:

Öncelikle iç malzeme hazırlanır. Şeker ve elma pişirilip soğumaya bırakılır. Ceviz ve tarçın eklenir. Tüm malzemeler sırayla karıştırılıp yoğurulur. Hamurdan ufak bir parça alınıp buzdolabına koyulur. Turta yapılacak kap yağlanır. Hamur elle bastırılarak yayılır. Soğuyan iç malzeme üstüne koyulur. Buzdolabına kaldırdığımız hamur çıkarılır. Unlanmış tezgak üzerinde merdaneyle açılarak ince şeritler kesilir ve turtanın üzerine dizilir.170C de üzerine kızaran dek pişirilir.