Öncelikle size uyguladığımız tarifi yazmak istiyorum daha sonra benim yorumumu ekleyeceğim:
Malzemeler;
Hamuru;
1 kg un
150 gr margarin ve tereyağ
25 gr tuz
40 gr maya
550 gr ılık su
Üstüne sürmek için;
1 adet yumurta
2 kaşık süt
-Maya,tuz ve suyu bir kabın içinde eritiniz.-Üzerine unu ilave ediniz ve yoğurarak yuvarlak bir hamur topu yapınız.-Kalın bir bez kapatıp oda sıcaklığında 30 dk mayalandırınız.-Hamuru 100 gr lık bezelere ayırınız.Üzerine yine bez kapatıp 30 dk daha mayalandırınız.-Her bir bezeyi altına ve üzerine un serperek 2 mm kalınlığında merdaneyle açınız.-İstediğiniz büyüklükte yuvarlak bir kalıpla -tabak ,fincan vb kullanabilirsiniz--Kenarlarında hafif boşluk bırakacak şekilde üzerine iç malzemesini koyup üzerini kapatarak 15 dk kadar mayalandırınız.-İsterseniz uçlarından birleştirerip uzatarak sandal biçimi verebilirsiniz.-15 dakika sonra üzerine yumurtalı karışımı fırça ile sürün.-Çok kızgın fırında 12 dk pişirip çıkarınız.
İç malzemesi;2 yemek kaşığı sıvıyağ4 adet orta boy soğan250 gr kuzu etinden kıyma tuz,karabiber,maydanoz-Yağı ısıtın ve ince doğaranmış soğanları kavurun.-Kıymayı ekleyin ve 10 dk pişirin.-Tuz ve karabiberini ekleyin.-Altını kapattıktan sonra ince doğranmış maydanozu ekleyip karıştırın.
Ek notlar;-Malzemeler ve tarif necip usta Türk mutfak sanatı kitabından alınmıştır.
Bu tarifi uygularken benim dikkatimi çekenler ise şöyle:
Öncelikle tarifte verilen 150g margarin veye tereyağının nereye ekleneceği yazılmadığından ben bu malzemeyi eklemeyi ta ki beze aşamasına gelince farkettiğimden yağı küçük parçalara bölüp açmadan önce bezelerin içine ekledim.
Karşılaştığım ikinci zorluk şekil verirken oldu.Hepsine aynı ve düzgün şekli veremedim bu da tecrübe ile kazanılacak bir şey olsa gerek.
Üçüncü husus ise şöyle.Fırından çıkar çıkmaz böreklerin üzerini temiz bir bez ile örttüm ki kuruyup sertleşmesinler diye. Buna rağmen börekler ısırıldığında biraz zor kopuyordu ama bir poşette beklediğinde ertesi gün oldukça yumuşak olmuşlardı. Ben bu durumu mayalandırma süresindeki fazlalığa bağladım.Sanırım ilk 30 dakika mayalandıktan sonra bezelere ayırıp tekrar mayalandırmaya gerek olmayabilir.bir daha ki sefere bu şekilde deneyeceğim.
10 comments:
canım nefis bir pide yapmışsın eline sağlık.....elimi uzatıp alasım geldi:)çok hoş bir şekilde tarif vermişsin....
Ayyy,ben çok severim bu pideleri.))
Bu pideler için, kış aylarını çok seviyorum Pelin'ciğim..Laf aramızda kalsın canım..))Ellerine sağlık canım,ne denirki bu güzellikler karşısında..))
Sevgilerimle..
ellerine saglik cesur firinci ;)
WAŞŞŞŞ BEN ALABİLİRMİYİM :((BARİ BİR TANEE:)) SENDE AYNI TARİFİ UYGULAMI DİYORSUN HADİ HADİ ÖYLE DEDİĞİNİZİ DUYAR GİBİYİM AMA BİR AN DAYANAMADIM ÇOK GÜZELLER ELLERİNİZE SAĞLIK WALLA ÇOK GÜZEL ÇIKMIŞLAR FOTOJENİKLER:))
SEVGİLERİMLE
merhaba pelin'cim ,ellerine sağlık çok güzel görünüyorlar.
yağı sonradan eklemek pratik bir çözüm olmuş tebrikler,
mayalanma süresinin fazla olması hamuru sertleştiriyor mu?tarifte toplam 1 saat 15 dk beklemiş oluyorduk.
benim pidelerim de ilk başta oldukça sertti.Sonra hava almayan bir kapta biraz bekledikten sonra yumuşak oldular.
Cesur fırıncılar anketine 4 kişi daha oy vermişti ama onlar kim hala bilmiyorum.
Bu aktivite sayesinde ikinci seferde pidelerimiz çok daha mükemmel olacaklar bir sürü şey öğrendik değil mi?
selamlar ve sevgiler,
Elif
eline sağlık pelincim çok güzel olmuş.bir tane alıp yiyesim geldi.sevgiyle kal
tarifleri bloga ekliyorum ,karar vermemize yardimci olur sanirim.
yorum bırakan herkesi cesur fırıncı olarak aramızda görmeyi bekliyoruz değil mi :)
selamlar,
Elif
tavuklu mantarlı pay tarifini dikkatlice okuyunca hamur açısından çok zorlayıcı olmadığını farkettim pelin.cesur fırıncı ünvanına pek yakışmadı galiba değil mi?
acaba seçeneği değiştirip çikolatalı pastayı mı yapsak veya senin aklına gelen birşey var mı?
tarifler blogumda
selamlar,
Elif
Daring Bakers'ı takip ediyordum artık bizim de cesur fırıncılarımız mı var, ne güzel..
Hoparlörün sesi açıkmış seninbloğuna girince birden müzik başladı yerimde zıpladım :)
Lütfen Esra için Kevgir’de yer almak istiyorsanız alttaki yazıyı okuyun ve tercihinizi yorumla belirtmek için Selen‘i ziyaret edin. Teşekkürler.
Biliyorsunuz ki üç gün önce hepimiz sevgili Esra ile vedalaştık. Esra’nın Zerrin ile birlikte hazırladığı, tariflerinin dışında bize en güzel hediyesi Kevgir dergisi oldu. Kevgir Aralık sayısına kavuşmamıza da sayılı gün kaldı. Zerrin’in önerisiyle biz de istedik ki bu yeni sayı Esra’ya hediye gelsin. Onun sevdiği yemekler, onun kendi tarifleri bizim uygulamalarımız ile yeni sayıda yer alsın. Hüzünlü, mutsuz yazılar değil, mutlu, güzel anılarla dolu eğlenceli bir sayı olsun, Esra’yı gülümsetelim ve sevindirelim. Düşünün ki bu ona bir veda değil sürpriz hoş geldin hediyesi. Esra ile tanışmanızdan, komik anılarınızdan, yorumlaşmalarınızdan, paylaştıklarınızdan bahsedin. Fazla bir paylaşımınız olmadıysa da tarifini o kadar lezzetli pişirin ki anısız da olsa ondan bir aferin kapın.
Önümüzde sadece 2 gün var. Bu iki gün içinde aşağıdaki listeden seçeceğiniz yemeği pişirip fotoğrafını da çekerek yazınızla birlikte “esraicin@gmail.com” adresine mail atın. Listedeki her kategoriden seçim yapabilirsiniz. Tariflere ulaşmak için başlıklara tıklayabilirsiniz.
Sizden tek ricam seçim yapınca yorum ile tercihinizi iletmeniz. İKİ seçim yapın ki biri sizden önce davrandıysa ikinci tercihiniz size verilsin. Yarın sabah 09.00 itibariyle kişiler ve yemekler listesi hazır olacak. Mail atmak için son gün ve saat de 29.11.2007 Perşembe akşam saat 21.00. Bu tarihten sonra gelecek mailler maalesef kabul edilmeyecek.
Lütfen yandaki banner’ı sayfanıza koyarak herkesi bu faaliyetten haberdar edin ve detaylar için banner’a tıklamalarını rica edin.
Haydi! Esra’ya yüreğindeki kocaman sevgisine layık olduğumuzu gösterelim.
ÇORBALAR
1) Yayla çorbası
ANA YEMEKLER
1) Kuzu tandır
2) Kuzu haşlama
3) Hamburger
4) Biber dolması
5) Kabak dolması
6) Lahana Sarması
7) Yoğurtlu Köfte
8) Hasanpaşa köftesi
9) Fırında karışık kızartma
10) Paşa kebabı
11) Poşette tavuk ve peynirli makarna
12) Yufkada tavuk
13) Patatesli tavuk
14) Mantarlı tavuk
15) Kıymalı patlıcan
16) İçli köfte
17) Karnıyarık
18) Tavuk köfte ve patates püresi
19) Köfte çeliği
20) Köfte kebabı
21) Poşette köfte
22) Et sote
23) Shoarma
24) Rulo köfte
25) Poşette tavuk
26) Kıymalı patlıcan
27) Tavuk pane
28) Patlıcan Kebabı
SALATALAR
1) Basit kumpir
MAKARNALAR
1) Tavuklu makarna
2) Köfte ve makarna
3) Kıymalı makarna
PİLAVLAR
1) Bulgur pilavı ve cacık
2) Tavuklu erişte pilavı
3) Bulgur pilavı
4) Tavuklu pilav
BÖREKLER
1) Kıymalı patatesli börek
2) Kol böreği
3) Peynirli kızartma börek
4) Etli börek
5) Köfteli börek
6) Rulo börek
7) Bohça böreği
8) Sultan kebabı (böreği)
9) Tandır böreği (gözleme)
10) Rulo patatesli börek
EKMEKLER
1) Brioche (Fransız ekmeği)
HAMUR İŞLERİ
1) Peynirli pamuk poğaça
2) Trabzon kıymalısı
3) Şekerpare
4) Hazır yufkadan baklava
5) Minik pizza
6) Minik kıymalı pide
7) Et burger
8) Açma
9) Krep parizyen
10) Pizza
11) Zeytinli Rulo
12) Patates mücver
13) Mayalı poğaça
14) Haşhaşlı çörek
KEK VE MUFFINLER
1) Cevizli ve üzümlü kek
2) Browni muffin
3) Pudingli, meyveli ve damla çikolatalı kek
4) Peynirli ve Zeytinli muffin
5) Muzlu muffin
6) Çikolatalı ve kremalı muffin
7) Browni
8) Kekstra
9) Fındıklı ve çikolatalı muffin
10) Sucuklu muffin
11) Reçelli kek
12) Zeytinli muffin
13) Cheesecake, prens ve prenses
14) Krem karamelli kek
15) Muçari
16) Kuru meyveli muffin
17) Çikolatalı muffin
18) Zeytinli ve kurutulmuş domatesli kek
19) Kayısılı kek
20) Kremole tart
21) Kirazlı muffin
22) Çilekli kek
KURABİYELER
1) Fındıklı kurabiye
2) Elmalı tart
3) Fındık ezmeli kurabiye
4) Fındıklı tartoletler
5) Marmelatlı kurabiye
PASTALAR
1) Çikolatalı yaban mersinli pasta
2) Elmalı pasta
3) Çikolata Muslu tart
4) Çikolatalı pasta
5) Cheesecake
6) Şeker hamurlu pasta
7) Çikolatalı parfe
8) Yaş pasta
9) Basit elmalı pasta
10) Muzlu ve çikolata soslu yaş pasta
11) Kremalı ıslak kek
Post a Comment