Thursday, May 22, 2008

HANGİSİNİ İÇMELİ? AÇIK SÜT MÜ, KUTU SÜTÜ MÜ ŞİŞE SÜTÜ MÜ?

Sütün çocuklar ve bizler için ne kadar faydalı olduğu bir besin kaynağı olduğundan burada bahsetmeyeceğim. Bunu herhalde bilmeyen yoktur. Bu konuda benim kafamı uzun zamandır kurcalayan nokta hangi sütün gerçekten daha sağlıklı olduğuydu.Yapılan reklamlarla sürekli açık sütler karalanıp UHT kutu sütlerinin kullanımı teşvikedildiğinden yıllardır ben de kendim ve çocuklarım için hep bunları kullandım. Daha sonra internette tesadüfen okuduğum bazı yazılar bize reklamlar yoluyla öğretilmeye çalışılan bu "kutu şütü" doğrusundan şüphelenmeme neden oldu. Bugün internette okuduğum Cerrahpaşa Üniv. den Prof.Dr. Ahmet Rasim Küçükusta´nın yazısı şüphelerimde ne kadar haklı olduğumun ispatı oldu. Ben de bu bilgileri sizinle paylaşmak istedim. Artık kararı kendiniz verin.
Kutu sütü diye tabir edilen sütler UHT yöntemiyle yüksek ısılara maruz bırakılarak, meselâ 135-150 derecede 2-4 saniye tutularak içlerindeki tüm mikroplar öldürülüyor. Bu sütler kutuları açılmadığı taktirde 4 ay bozulmadan kalabiliyorlar. Ağzı kapalı günlük şişe sütleri ise pastörizasyon yöntemiyle 72 derecede 15 saniye tutularak mikroptan arındırılıyor.
Sütün içilmeden ve değişik şekillerde kullanılmadan önce yüksek ısılara tabi tutulmasının sebebi, içinde bulunabilecek zararlı mikropların öldürülmesi yani bir anlamda kesilmesinin önlenmesi; zaten bizim için en önemli nokta da burası.Sütte hastalık yapabilen mikroplar bulunabildiği gibi, probiyotikler de denen vücut için faydalı ‘dost mikroplar’ da bulunuyor. Bunlar, bırakın hastalık yapmayı, tam aksine sağlıklı yaşayabilmemiz için mutlaka gerekli olan mikroplar. Bağırsaklarımızdaki mikropların yüzde 85’ inin bu dost mikroplardan oluştuğunu ve bunların hastalık yapıcı olanlarının üremelerini önlediklerini de belirtelim ki, mesele daha iyi anlaşılsın.İşte, bu ısıtma işlemi sırasında da zararlı mikroplarla beraber ‘sütü süt yapan’, onu asıl faydalı kılan probiyotikler ve bunların ürettikleri enzimler ve vitaminler de istenmeden tahrip oluyor. Isıtma yöntemleri içinde sağlığımız açısından en iyisi bizim çocukken yaptığımız ‘süt pişirme’ işlemi, yani sütün bir taşım kaynatılması. Pastörizasyon ve özellikle de UHT denilen yöntem ise ‘iyi-kötü-çirkin tüm mikropları’ öldürdüğü için sütü süt olmaktan çıkarıyor. Çünkü, süt içinde bulunan probiyotikler sebebiyle çok faydalı bir içecek, onları yok ettiniz mi inek sütünün sinek sütünden bir farkı kalmıyor.
Bunları anlattıktan sonra Prof.Dr.Ahmet Rasim Küçükusta sonucu şöyle bağlıyor:
Gelelim neticeye: varsa ve güveniyorsanız daima açık sütü tercih edin, yoksa şişe sütü, o da yoksa kutu sütü alın.
Yazının orjinaline ulaşmak isterseniz:
http://blog.mynet.com/ahmetrasimk1/yazi/acik_sut_mu_sise_sutu_mu_kutu_sutu_mu__icmeli/127754#more-127754

Tuesday, May 6, 2008

kakaolu muffin


Bu harika muffinler de yine tariflerini sıklıkla denediğim sevgili Burçin´den.İçi ıslak harika muffinler oldular.Gerçekten çok beğendim.Aşağıdaki linkten tarife ulaşabilirsiniz: