Monday, October 1, 2007

fırında sütlaç

Sonunda istediğim kıvamda fırın sütlaç tarifini buldum ve hem sizlerle paylaşmak hem de arşivimde bulunmasını istediğim için buraya ekliyorum.
malzemeler:
1 çay bardağı pirinç
2 su bardağı su
1 lt süt
1 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı nişasta
1 yumurta sarısı
damla sakızı
yapılışı:
Öncelikle pirinç suda iyice haşlanıp suyu süzülür.1 lt sütün birmiktarı ile nişasta ezilir geriye kalan tencereye alınır ve kaynatılır.Kaynayınca içine pirinçler atılıp 3-5 dakika pişirilir ve nişasta eklenip bir miktar pişirilip kıvam alması sağlanır.En son şeker ve damla sakızı eklenir.Isıya dayanıklı fırın kaplarına koyulur.Sütlaçtan iki kepçe bir kaba ayrılr hafif ılıyınca yumurta sarısı eklenip karıştırılır ve sütlaç kaplarının üstüne palaştırılır. İçi su dolu bir tepside fırına verilir ve üstü kızarana dek pişirilir.

KURABiYE


Bu da bildiğiniz klasik kurabiye hamuru ile yapılıyor. 250g margarin veya tereyağ , 1 bardak pudra şekeri ile yoğurulmaya başlanır. 1 yumurta sarısı (beyazı dışına) vanilya, kabartma tozu ve alabildiğine un eklenir. Hamurdan 1/3 ü kadarı ayrılıp kakao eklenir. Beyaz hamurdan top kadar alınıp avucumuza yayılır içine minik bir parça kakao koyulur yuvarlanıp kapatılır.(kakaolu kısım içte kalacak) Önce yumurta beyazına sonra hindistan cevizine bulanır.tepsiye dizilir.En son kurabiyelerin ortasına çok derin olmayan çizikler atılır.Böylece piştikçe orada oluşan açıklıktan kakaolu kısım görünür.Fırına verilir 175C de pişirilir.