Friday, April 27, 2007

ilk marzipanlı pasta denemem




17 Nisan kızımın doğum günüydü.ben de Hollanda'dan gelen marzipan ve gıda boyalarımı kullanarakbir pasta yapmak istedim.İlk defa marzipan kulladığımdan biraz zorlandım. pastayı yaptıktan sonra marzipanla kapladım. marzipanı merdaneyle açmak çok zor oluyor. sürekli merdane ve masaya yapışıyor. Ama bunun kolay bir yöntemini EVREN den öğrendim. hamuru buzdolabı poşetinin arasına koyup açıyormuş, böylece de ne masaya ne de merdaneye marzipan değmiyormuş.Bir dahaki sefere ben de böyle yapacağım.ayrıca Evrenin blogunda bir kitaptan örnek verdiği marzipanlı süslemeleri görmenizi tavsiye ederim.(http://anneminmutfakokusu.blogspot.com/2006/09/marzipanla-ilgili-ikinci-yazi.html)

pastayı ise şöyle yaptım:
malzemeler:
1 paket kedi dili
1 paket kakaolu krem şanti
1 paket kakaolu tukaş pasta arası krema
1 su bardağı dondurulmuş vişne
2 çorba kaşığı greyfurt kabuğu reçeli
1 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı nescafe
1 tatlı kaşığı nişasta


öncelikle geçen seneden buzluğa attığım vişneleri buzluktan çıkarttım. hafif eriyince çekirdeklerini çıkartıp nişasta ve çok az (yarım çay bardağı kadar) su ile kaynayıncaya kadar pişirdim. yine kendi yaptığım ve pasta süslemelerinde kullanmak için sakladığım greyfurt kabuğu reçellerini doğradım.ılık suyun içine nescafeyi ekleyip karıştırdım.
kedi dillerini çabucak nescafeli suya batırıp çıkardım. yarısını bu şekilde yapıp yanyana dizdim. üzerine pasta arası kremayı sürdüm.soğuyan vişneli sos ve greyfurt kabuklarını da koyduktan sonra kedi dillerinin diğer yarısını da nescafeli suya batırıp üstüne dizdim. en son krem şanti ile üzerini kapladım. marzipan hamuruna gıda boyaları ile renk vererek açtım ve pastayı kaplayıp süsledim.

Friday, April 13, 2007

fırında patates



bu patatesi et ve tavuk yemeklerinin yanında garnitür olarak denemenizi tavsiye ederim.ben bunu 7-8 yıl önce aldığım BEKO nun dünya yemekleri kitabından öğrendim fakat tarifte kendimce bazı değişiklikler yaptım.size kendi yaptığım şekilde yazacağım.

malzemeler:
3 adet orta boy patates
3 diş sarmısak
1 su bardağı süt
1 tepeleme yemek kaşığı un
karabiber
tuz
yapılışı:
patatesler ince halkalar halinde doğranır. yağlanmış fırın kabına bir sıra dizilir.üzerine tuz ve karabiber serpilir sarmısakların bir kısmı doğranır.süt ve un karıştırılır, kaşıkla patateslerin üzerine bir kısmı dökülür.patatesler bitene kadar bu işleme kat kat devam edilir. en üste kaşar peynir serpilip fırına verilir.(fotoğraftaki benim patatesimde koymayı unutmuşum) süt miktarı patateslerle yaklaşık aynı seviyede olmalıdır. tarifteki miktar az gelirse sonradan biraz daha eklenebilir.

kabak dolması




Kabak benim en sevdiğim sebze.resimde gördüğünüz kabakları eşim karaman a gitmişti , oradan getirmiş.ben kabağın bu çeşidini ilk defa görüyorum .ama görür görmez de bayıldım .başka bir ismi var mı bilmiyorum ama ben tombul kabak diyorum bunlara.
bu güzel şeklini kullanarak dolma yapılabileceğini düşündüm. gerçekten de tadının yanısıra tabakta sunumu da harika oldu.fotoğraf çekme yeteneğim henüz fazla gelişemediği için ancak sizlere böyle fotoğraflıyabildim.
kabak dolmasının tarifi ise şöyle:
malzemeler:
10 adet tombul kabak
250gr kıyma
1 -1.5 çay bardağı pirinç
1 adet kuru soğan
yarım demet dereotu
1 çay kaşığı karabiber
tuz
yapılışı:
kabaklar yıkandıktan sonra sap kısmının altından dolmalara kapak olabilecek kadar bir kısmı kesilir. ayrıca ben görüntü açısından sapını kesmek istemedim fakat tüylü olduğu için çevresinden bıçakla soydum. daha sonra kabakların içi bir bıçak ve çay kaşığı yardımıyla oyulur. soğan ve dereotu doğranır, diğer bahsi geçen malzemelerle iyice karıştırılır . dereotu bence kabak dolması için bir olmazsa olmazdır.kabakların içi bu malzemelerle doldurulup kapakları kapatılır.tencerede yğ ile salça kavrulur. üzerine kabaklar dizilir. bir miktar su ilavesi ile kısık ateşte pişirilir.

Wednesday, April 11, 2007

zeytinyağlı çağla yemeği



çağladan da yemek olurmuymuş demeyin.gerçi bu tarifi ben de ilk defa yogurtland de okuduğumda böyle düşünmüştüm.geçen hafta evde o kadar fazla çağla vardı ki bunları ne yapacağım diye düşünürken bu tarif aklıma geldi ve hemen denedim.aslında yapılışı çok basit. bir adet kuru soğanı birkaç diş sarmısakla beraber kavuruyorsunuz. yıkanıp ortadan ikiye kesilmiş çağlaları ekliyorsunuz.birazcık şeker ve tuz birazcık da su ekleyip yaklaşık yarım saat pişiriyorsunuz. tadına gelince... ekşili şeylerden hoşlananlar için değişik güzel bir yemek olabilir. ama ben ekşi sevmem diyorsanız denemenizi tavsiye etmem. orjinal tarif için http://yogurtland.com adresine bakabilirsiniz. ben bir daha ki sefere içine nohut gibi başka şeyler ekleyip değişik birşekilde pişirmeyi planlıyorum.bu arada fotoğrafta gördüğünüz porselen tabağın benim için anlamı çok büyüktür bana rahmetli anneannemden kalmıştı , kim bilir kaç yıllıktır .hatıra olrak kalsın diye buraya eklemek istedim.
Sevgili Ceylan beni sobelemiş. soruların cevaplarını en kısa zamanda yazacağım.